05. This Place is Death

Det femte avsnittet i den femte säsongen är nu förbi och det är ingen tvekan om att folket bakom Lost börjar bli varma i kläderna nu då serien verkligen har kommit igång.

I förra avsnittet blev det bekräftat att Jin var vid liv och hans engelska har föbättrats betydligt sen sist vi såg honom. Vi fick dessutom vittna hur Danielle Rosseau och hennes franska forskningsteam kom till Ön, vilket var riktigt kul. Under veckan som gått har det cirkulerat många diskussioner huruvida vi även kommer att få vittna hur hennes kollega förlorade sin arm (som hon nämner under säsong 1 då hon visar vägen till The Black Rock). I detta avsnitt fick vi inte bara följa det franska teamet under deras första "utflykt" på Ön, vi fick se hur de för första gången stötte ihop med Rökmonstret, hur Danielles kollega förlorade sin arm och Jin fick även vittna när Danielle avrättade sina sjuka kolleger på stranden strax innan han själv blev beskjuten. Nu efter att Jin har bekantat sig med Danielle så har han fått en ganska historiskt viktig roll i serien. Att hans engelska också har förbättrats är inte bara kul utan det öppnar upp för fler dialoger med honom vilket kan ge hans karaktär en mycket större roll i den här säsongen än vad han tidigare har haft.I det tredje avsnittet, Jughead, fick vi reda på att den onde(?) Charles Widmore härstammar ifrån Ön och vi fick även se den yngre versionen av honom och I förra avsnittet fick vi, som ovan nämnt, träffa den yngre versionen av Danielle. I det senaste avsnittet fick vi inte se en yngre version av någon men dock fick vi bekträftat att Charlotte faktiskt också har varit på Ön en gång tidigare. Charlotte har stått på dödens rand i två avsnitt och det var faktiskt många som trodde att hon skulle överleva då hon faktiskt var en karaktär med djup. Men som vi alla vet så dog hon och kvar på Ön är Juliett som den enda kvinnliga huvudkaraktären. Innan Charlotte dog så berättade hon för Daniel att hon varit på Ön en gång tidigare och att hon har sökt efter den hela sitt liv. Charlotte berättade också att när hon var yngre så fanns det en man på Ön som hon tyckte var läskig och den här mannen berättade för henne att hon absolut inte fick återvända dit för att hon i så fall skulle dö. Därefter berättade hon att mannen såg ut som honom, som Daniel. Någon mer som plötsligt fick ytterligare 100 frågor i skallen?Efter att ha tvingats lämna den döende Charlotte bakom sig tillsammans med Daniel så fortsatte John och de andra till The Orchid för att ställa de allt oftare tidshoppen till rätta. När de anländer dit så tackar Juliett Gud för att de hamnat i rätt tid och att The Orchid ser ut precis som sist de var där. Ett ögonblick senare är ruinerna ironiskt nog borta. Minns ni i förra avsnittet då Sawyer tackar Gud för att förflyttat dem då de blev beskjutna ute på öppna havet och strax därefter befinner de sig i ett regnoväder? Jag återkommer till detta senare.

Hur som helst så hittar de brunnen som Charlotte berättat om och John börjar hissa sig ner för linan samtidigt som ännu ett tidshopp sker. Detta är en av de stunder då vi kan skatta oss lyckliga för att vara tittare av showen och faktiskt kunna veta att John klarade sig ner i grottan innan brunnen stängdes igen. Nu står ju nämligen Sawyer, Jin, Juliett och Miles där ovan och har ingen aning om John klarade sig eller ej. Johns fall kostade honom ett brutet ben men efter lite råd/peppning ifrån Jacks pappa, Christian Shepard, som plötligtsligt dykt upp i grottan så lyckas han ställa sig upp och vrida på hjulet för att, liksom Ben, lämna Ön.

Tillbaka i Los Angeles har Ben lyckats få med sig Jack och Sun till Eloise Hawkins men dock skrämt bort både Sayid och Kate med Aaron då han nämnt att de alla måste tillbaka till Ön. Väl vid kyrkan stöter de på Desmond som på uppdrag av Daniel Faraday söker efter Daniels mamma, som alltså är samma person som ska hjälpa dem tillbaka till Ön. Med ett klassiskt cliffhanger citat avslutar Eliose Hawkins detta avsnitt med orden; "Alright. Let's get started"Danielle tvingas döda sina kolleger för att de, enligt henne, blivit smittade efter att ha stött ihop med Rökmonstret och är inte längre sig själva. Dock märker vi inget av detta då hennes man, Robert, vädjar till henne att inte skjuta honom men försöker därefter att döda henne med sitt oladade gevär. Kan det vara möjligen vara så att alla som gick ner i templet för att rädda deras armlöse kollega blev smittade? Rosseau stannade trots allt kvar utanför. Men frågan är om de verkligen blev smittade och vad var i så fall symptomen?

Charlottes föräldrar jobbade för the Dharma Initiative på Ön men hon och hennes mamma blev tvungna att lämna den och hotades till döden om de skulle återvända. Charlotte hittade Ön och återvände och som vi alla vet så dog hon. Strax innan berättar hon att hon blivit varnad av en man som hon tror var Daniel. Var det verkligen Daniel som varnade henne och hur lyckades han göra det? Har han varit på Ön en gång tidigare eller har han bara hamnat där på grund av ännu ett tidshopp?

Som jag nämnde ovan så har både Sawyer och Juliett tackat Gud vid ett tidshopp och sedan plötsligt fått någonting sämre. Hur ska vi tolka detta? Är det bara manusförfattarna som har haft roligt eller finns det någon djupare mening i det hela? Det är ju trots allt Lost vi pratar om.

RSS 2.0